שיר של להקת אתניקס

להקת אתניקס – מסע מוזיקלי דרך שלושה להיטים מכוננים

התפתחות וצמיחה: מהקמה להצלחה

להקת אתניקס, שהוקמה בשנת 1985, התפתחה להיות אחת הלהקות המשפיעות ביותר במוזיקה הישראלית. הלהקה, בהובלת הסולן זאב נחמה ותמיר קליסקי, התחילה את דרכה כפרויקט מוזיקלי שהתמקד בסינת’-פופ, אך עם הזמן פיתחה סגנון ייחודי המשלב אלמנטים אתניים עם פופ-רוק. תהליך ההתפתחות המוזיקלית של הלהקה הוביל לזכייה חסרת תקדים בשמונה תארי “להקת השנה” במצעד הפזמונים השנתי של קול ישראל וגלגלצ, הישג שטרם נשבר עד היום. בסוף 1988, עם חתימת חוזה ההקלטות עם חברת “הליקון”, החלה הלהקה בתהליך יצירה אינטנסיבי עם המפיק יועד נבו, שהוביל להוצאת האלבום הראשון “אתניקס” ביוני 1990, אלבום שסימן את תחילת דרכה המסחרית של הלהקה.

מסאלה: נקודת מפנה מוזיקלית

האלבום “מסאלה”, שיצא בשנת 1991, היווה נקודת מפנה משמעותית בקריירה של אתניקס. האלבום, שהגיע למעמד של אלבום פלטינה פלוס תוך שלושה חודשים בלבד עם מכירות של למעלה מ-50,000 עותקים, כלל מספר להיטים שהפכו לאבני דרך במוזיקה הישראלית. אחד הבולטים שבהם היה “קטורנה מסאלה”, דואט ייחודי עם הזמרת זהבה בן, שנולד בעקבות מפגש מקרי במועדון באילת. השיר, שמשלב מילים בספרדית וטורקית, מספר סיפור אהבה בין אביר לבת הסולטן. ההקלטה המקורית של בן בוצעה בטייק אחד בלבד, והמיקס הסופי נעשה על ידי עופר ניסים. השיר זכה להצלחה מסחררת, הגיע למקום הראשון במצעד השבועי של רשת ג’ ולמקום הרביעי במצעד השנתי של תשנ”א.

תקופת השיא: “אדם ונחש” ו”ג’סיקה”

בשנת 1993 יצא האלבום “אדם ונחש”, שסימן את שיא הצלחתה של הלהקה עם השיר “ג’סיקה”. השיר, שנכתב בהשראת חוויות אישיות של חברי הלהקה מתקופת שירותם הצבאי בגרעיני נח”ל, משלב באופן ייחודי קטע אופרה בג’יבריש הנשמע כאיטלקית, אותו ביצע הזמר יבגני שפובלוב. הבחירה לשלב את שפובלוב הייתה מכוונת והובילה ליצירת שיר שחצה גבולות מוזיקליים ותרבותיים. ההצלחה הייתה מיידית – “ג’סיקה” זכה בתואר “שיר השנה” לשנת תשנ”ג במצעד השנתי של רשת ג’, והפך לאחד השירים המזוהים ביותר עם הלהקה.

המעבר לבריטפופ: “היא לא תשוב”

עם יציאת האלבום “פופ” בשנת 1996, הציגה אתניקס שינוי מוזיקלי משמעותי עם השפעות ברורות של בריטפופ. אחד השירים הבולטים באלבום היה “היא לא תשוב (שיר של להקת אתניקס)”, שיר שנכתב בהשראת סיפור אהבה אמיתי של חברים של הלהקה. זאב נחמה, בראיון מאוחר יותר, סיפר כי הבית השלישי בשיר הוא למעשה תמונה אופטימית שדמיין, שכן הזוג המקורי שהשראה את השיר מעולם לא חזר זה לזו. השיר, שהגיע למקום התשיעי במצעד הפזמונים השנתי תשנ”ו, מדגים את היכולת של הלהקה לספר סיפור אהבה מורכב ורגיש, תוך שמירה על הסאונד הייחודי שלה.

השפעה תרבותית ומורשת מוזיקלית

שלושת השירים – “קטורנה מסאלה” (שיר של להקת אתניקס), “ג’סיקה” ו”היא לא תשוב” – מייצגים לא רק את התפתחותה המוזיקלית של אתניקס, אלא גם את השפעתה העמוקה על המוזיקה הישראלית. כל אחד מהשירים מביא איתו חידוש מוזיקלי: “קטורנה מסאלה” הביא את המיזוג בין מוזיקה מזרחית ופופ-רוק לחזית הבמה, “ג’סיקה” שילב אופרה עם רוק באופן חדשני, ו”היא לא תשוב” הציג את היכולת של הלהקה להתאים את עצמה לטרנדים עולמיים תוך שמירה על זהותה הייחודית.

המשכיות והתחדשות מתמדת

יכולתה של אתניקס להתחדש ולהישאר רלוונטית לאורך השנים באה לידי ביטוי בהחלטה להוציא ב-2018 את השיר “ג’סיקה 2”, המהווה המשך ישיר לשיר המקורי ומספר את סיפור החיפושים אחר ג’סיקה לאחר שעזבה את ישראל. מהלך זה מדגים את האופן שבו הלהקה מצליחה לשמר את הקשר עם קהל המעריצים הוותיק שלה, תוך יצירת עניין בקרב דור חדש של מאזינים.

סיכום: מורשת מתמשכת במוזיקה הישראלית

לאורך למעלה משלושה עשורים, אתניקס ממשיכה להיות כוח משמעותי במוזיקה הישראלית. שלושת השירים שנסקרו במאמר זה מהווים אבני דרך בקריירה של הלהקה ובמוזיקה הישראלית בכלל. הם מדגימים את היכולת של הלהקה לספר סיפורים אנושיים ומורכבים דרך המוזיקה, תוך שילוב אלמנטים מוזיקליים מגוונים וחדשניים. העובדה שהשירים הללו ממשיכים להיות רלוונטיים ואהובים גם היום מעידה על איכותם הבלתי מתפשרת ועל מקומה המיוחד של אתניקס בפנתיאון המוזיקה הישראלית.