עוף לילי

מבוא: דורסי הלילה – עופות מיוחדים בעלי יכולות ייחודיות

דורסי הלילה, הידועים גם בשם Strigiformes, הם סדרה מרתקת של עופות דורסים המהווים חלק מקבוצת העופות הדורסים יחד עם דורסי היום. מינים אלה נפוצים ברחבי העולם במגוון בתי גידול – החל מיערות גשם טרופיים ועד מדבריות צחיחות. הם נעים במגוון גדלים מינשופים ננסיים קטנים ועד אווחים ענקיים כמו אוח השלג (עוף לילי) והאוח המצוי (עוף לילי). מאפיין בולט של דורסי הלילה הוא ראשם הגדול, עיניהם הענקיות, שמיעתם המחודדת ויכולתם לתעופה שקטה היוצרת רחש מינימלי.

פעילות לילית וחיים בחשכה

בשונה מדורסי היום, דורסי הלילה פעילים בעיקר בשעות הלילה והדמדומים. הם הסתגלו באופן ייחודי לאורח חיים זה עם צבעי הסוואה המסייעים להם להישאר בלתי נראים במהלך היום, ויכולות ראיה ושמיעה מיוחדות המאפשרות להם לצוד גם בתנאי תאורה לקויים. במהלך היום הם שרויים במנוחה, מוסתרים מהסובב אותם באתרי מחסה בטוחים.

מערכת ראיה משוכללת לראיית לילה

חוש הראיה של דורסי הלילה מותאם באופן מושלם לחיים בחשכה. עיניהם ענקיות – גדולות פי 2.2 מממוצע עיני עופות אחרים באותו גודל. צורת העין מוארכת עם קרנית עבה המשמשת כעדשה נוספת וכמות גבוהה של תאי קנה, התורמים לראיית לילה מעולה. רצידית אור יוצרת השתקפות של אור חלש ומשפרת את היכולת לראות בחשיכה. עם זאת, מבנה העיניים הגדולות גורם לשדה ראיה צר וחוסר יכולת לראות היטב לטווחים קצרים. דורסי הלילה מפצים על כך ביכולת סיבוב ראש מרשימה של עד 270 מעלות בזכות מבנה מיוחד של כלי הדם והחוליות בצוואר.

חוש שמיעה ייחודי ומבנה האוזניים המותאם

דורסי הלילה בולטים גם ביכולת השמיעה המופלאה שלהם. פתחי האוזניים הגדולים והמעוגלים כחצאי סהר, לעתים אסימטריים ביניהם, מסייעים לאתר מקור של צלילים קלים במדויק. הנוצות המקיפות את פתחי האוזניים, הידועות כ”פרצוף השמע”, משמשות כמעין פרבולואיד לנתב צלילים אל תוך האוזניים. ברשתית המוח קיים אזור מוגדל לעיבוד שמיעה ודורסי הלילה מפגינים זיכרון שמיעתי מפותח שמאפשר להם לזהות מיקום של טרף לאחר שמיעת קולותיו.

שיטות ציד מתוחכמות

דורסי הלילה צידו את טרפם בשיטות ציד מתוחכמות הנשענות על יכולות הראיה, השמיעה, התעופה השקטה והמקור והטפרים החדים שלהם. שתי שיטות ציד עיקריות הן: צידה מעמדת מצפור כאשר הם יושבים ודרוכים על ענף וחוטפים טרף שמזוהה, ולכידה תוך כדי תעופה ע”י סריקה שיטתית של השטח. המינים הקטנים יותר מומחים בסריקה וחטיפה במעוף, בעוד הגדולים יותר מועדפים על מצפור סטטי.

תזונה וסתגלנות לטרפים שונים

דורסי הלילה הם טורפים סתגלנים היכולים לנצל מקורות מזון מגוונים לשרידתם. תפריטם מבוסס בעיקר על חסרי חוליות עבור המינים הקטנים, ויונקים קטנים כחולדות עבור המינים הגדולים יותר. אך הם גם צדים זוחלים, דו-חיים, דגים, עופות אחרים ואף יונקים גדולים עבור מיני האווח הענקיים. דורסי לילה מצליחים גם לצוד טרף החבוי תחת השלג או קרקע על סמך שמיעה בלבד.

רבייה ואבולוציה של דורסי הלילה

דורסי הלילה הופיעו לראשונה כקבוצה בתקופת הפלאוקן המאוחרת לפני כ-60 מיליון שנה. המשפחה המכונה תנשמתיים הייתה הראשונה שהופיעה והתפשטה בחצי הכדור הצפוני, ואחריה הגיעו הינשופיים במהלך האוליגוקן. לאחר התפשטותם המוקדמת, דורסי הלילה התבססו כקבוצה גלובלית נפוצה ברחבי העולם, למעט באנטארקטיקה. כיום מוכרים כ-270 מינים השייכים למשפחות השונות תוך התמחות לבתי גידול ממדבריות ועד יערות גשם טרופיים.